Ένας σημαντικός θεσμός για την προβολή του οινικού πλούτου και του πολιτισμού της περιοχής.



Στις 6, 7 και 8 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται για μια ακόμα χρονιά η εκδήλωση ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΝΕΜΕΑΣ 2013 , ένας σημαντικός θεσμός που είναι αφιερωμένος στην προβολή του οινικού πλούτου της περιοχής και στη φημισμένη ποικιλία Αγιωργίτικο, μία από τις καλύτερες και πιο δυναμικές ερυθρές ποικιλίες κρασιού στον κόσμο. Στόχος των εκδηλώσεων είναι η προβολή των κρασιών που παράγονται στη... Νεμέα, η ανάδειξη της αξίας και της φήμης που τα συνοδεύει και η ενίσχυση του οινοτουρισμού στην περιοχή. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τους αμπελώνες, και τα οινοποιεία που θα παραμείνουν ανοιχτά όλο το τριήμερο, να δοκιμάσουν τα φημισμένα κρασιά των οινοπαραγωγών της περιοχής και να γνωρίσουν τον τρόπο οινοποίησής τους. Ακόμα θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και την ίδια την πόλη μέσα από πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα έχουν άξονα τον πολιτισμό του κρασιού αλλά και τη σπουδαία αρχαιολογική παράδοση της περιοχής. Οι γιορτές διοργανώνονται από τον Δήμο Νεμέας, τον Σύνδεσμο Οινοποιών Νεμέας και τον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Νεμέας.

Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Η Γεωγραφία του Οίνου

Μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους των κρασιών είναι ο τόπος στον οποίο καλλιεργήθηκαν τα αμπέλια από τα οποία παράγεται το συγκεκριμένο κρασί. Η γεωγραφία προσδίδει στα κρασιά ειδικά χαρακτηριστικά.

Με την έννοια "Γεωγραφία" εννοούμε ένα σύνολο ιδιοτήτων μιας περιοχής: 

- Τη διαμόρφωση (τοπογραφία) της περιοχής και τη χημική σύστασητου εδάφους.
- Το κλίμα που επικρατεί στην περιοχή και την εξέλιξή του στο πέρασμα του χρόνου.

Προστίθενται ανθρωποκεντρικές μεταβλητές, όπως:
- Οι ποικιλίες αμπέλου που καλλιεργούνται.
- Οι τεχνικές και οι μέθοδοι καλλιέργειας.
- Η αμπελουργική και οινοποιητική παράδοση της περιοχής.
- Κατ' επέκταση και οι καλλιεργητές αμπέλου και παραγωγοί των οίνων, που συνεχίζουν, τροποποιούν και βελτιώνουν τα παραπάνω.


Όλα αυτά μαζί διαμορφώνουν την έννοια του Terroir (τερουάρ). Είναι αυτό που χαρακτηρίζει οίνους μιας περιοχής, και που ξεκίνησε ουσιαστικά με την ονοματολογία διαφόρων οίνων από τους αρχαίους Έλληνες με τα ονόματα των τόπων όπου παράγονταν (Θάσιος, Αριούσιος, Μαρώνειος, Πράμνιος κλπ.).

Γύρω από την έννοια του τερουάρ έχει συγκροτηθεί όλη η οινική νομοθεσία και κατ' επέκταση και η ελληνική. Ακριβώς την έννοια αυτή έρχονται να εκφράσουν οι Αμπελοοινικές περιοχές της Ελλάδας.

Η Γεωγραφία του Οίνου δεν περιορίζεται όμως στο terroir. Μεγάλη σημασία έχουν οι ευρύτερες περιοχές όπου παράγεται ο οίνος, και ιδιαίτερα οι κύριες οινοπαραγωγικές χώρες, που και αυτές δίνουν χαρακτηριστικά στα κρασιά που παράγουν. Κάθε μία, με τις δικές της αμπελοοινικές περιοχές, την νομοθεσία, τις συνήθειες, την ιστορία, συνθέτει την προσωπικότητα και την φήμη των κρασιών της σε όλο τον κόσμο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου