Ένας σημαντικός θεσμός για την προβολή του οινικού πλούτου και του πολιτισμού της περιοχής.



Στις 6, 7 και 8 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται για μια ακόμα χρονιά η εκδήλωση ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΝΕΜΕΑΣ 2013 , ένας σημαντικός θεσμός που είναι αφιερωμένος στην προβολή του οινικού πλούτου της περιοχής και στη φημισμένη ποικιλία Αγιωργίτικο, μία από τις καλύτερες και πιο δυναμικές ερυθρές ποικιλίες κρασιού στον κόσμο. Στόχος των εκδηλώσεων είναι η προβολή των κρασιών που παράγονται στη... Νεμέα, η ανάδειξη της αξίας και της φήμης που τα συνοδεύει και η ενίσχυση του οινοτουρισμού στην περιοχή. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τους αμπελώνες, και τα οινοποιεία που θα παραμείνουν ανοιχτά όλο το τριήμερο, να δοκιμάσουν τα φημισμένα κρασιά των οινοπαραγωγών της περιοχής και να γνωρίσουν τον τρόπο οινοποίησής τους. Ακόμα θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και την ίδια την πόλη μέσα από πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα έχουν άξονα τον πολιτισμό του κρασιού αλλά και τη σπουδαία αρχαιολογική παράδοση της περιοχής. Οι γιορτές διοργανώνονται από τον Δήμο Νεμέας, τον Σύνδεσμο Οινοποιών Νεμέας και τον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Νεμέας.

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

10 ταινίες για τους λάτρεις του κρασιού...


Οι 10 κορυφαίες ταινίες για τους λάτρεις του κρασιού

Το κρασί συχνά έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο στον κινηματογράφο. Είτε ως μέρος της ταινίας είτε ως βασικό στοιχείο της υπόθεσης καταλάμβανε σημείο του πανιού  ή της οθόνης αν προτιμάτε και προσέδιδε λίγο από το ρομαντισμό του στην ατμόσφαιρα.

 Από την υπάρχουσα κινηματογραφική παραγωγή επιλέγουμε τις πιο αντιπροσωπευτικές και τις παρουσιάζουμε.
1. Sideways (2004) - Πλαγίως
Οι πρωταγωνιστές της ταινίας κάνουν ένα μακρύ ταξίδι στους αμπελώνες της Santa Ines την τελευταία εβδομάδα πριν το γάμο του ενός. Ο ένας (Paul Giamatti) από τους δύο είναι ειδικός στο κρασί και το πάθος του μεταφέρεται στο κοινό, ενώ ο άλλος (Thomas Haden Church) δεν μπορεί να ξεκολλήσει από τις γυναίκες αν και μελλόνυμφος. Ταινία που στο τέλος της είτε σε κάνει να θέλεις να χαθείς σε ένα ποτήρι κρασί είτε σε κάνει να σκέφτεσαι να φυτέψεις ένα αμπελάκι στο ξεχασμένο χωράφι της θείας «Μαριγούλας». Βρε μήπως;
2. Bottle Shock (2008)
Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, η ταινία «Bottle Shock» εξιστορεί την  ιστορία του Jim Barrett (Bill Pullman) και του γιου του Bo (Chris Pine), που ίδρυσαν το οινοποιείο Chateau Montelena, στις αρχές του `70 και πως κατάφεραν να φέρουν τα κρασιά της Καλιφόρνια στο ίδιο ποιοτικό επίπεδο με τα γαλλικά.
3. Notorious (1946) - Υπόθεση Νοτόριους
Το κλασικό φιλμ του Alfred Hitchcock που παρουσιάζει τη ζωή της Alicia Huberman (Ingrid Bergman), της οποίας ο πατέρας φυλακίστηκε ως κατάσκοπος των γερμανών.  Εκείνη περνάει την ώρα της με άνδρες και ποτό για να απαλύνει τον πόνο της, αλλά  λίγο αργότερα προσλαμβάνεται από την αμερικανική κυβέρνηση για να κατασκοπεύσει τους φίλους του πατέρα της. Το κλειδί του μυστηρίου κρύβεται σε ένα μπουκάλι Pommard του 1934 που κατά λάθος σπάει από τον Cary Grant.
4. This Earth is Mine (1959)
Η ποτοαπαγόρευση δημιουργεί προβλήματα σε μία οικογένεια οινοποιών στην Αμερική και παρόλα αυτά ο πατριάρχης της δυναστείας αρνείται να πουλήσει σταφύλια στους λαθρέμπορους. Τα μέλη της οικογένειας έρχονται σε ρήξη μεταξύ τους προκειμένου να σώσουν την περιουσία τους.
5. A Good Year (2006) – Μία καλή χρονιά
Ο Russell Crowe φανατικός «μπίζνεσμαν» κληρονομεί έναν αμπελώνα στη Γαλλία από κάποιο θείο του και αναγκάζεται να πάει να δει το κληροδότημα. Στη Γαλλία παρουσιάζονται φαινόμενα «λίγο, κρασί, λίγο θάλασσα και τ’ αγόρι μου» με τη Marion Cotillard να διπλαρώνει τον Crowe και ο τελευταίος να αναγκάζεται να επιλέξει τρόπο ζωής.
6. The Silence of the Lambs (1991) – Η σιωπή των αμνών
Η σιωπή των αμνών δεν έμεινε στην ιστορία για κάποιο πλάνο σε κάποιο μπουκάλι κρασί, αλλά για την ατάκα “I ate his liver with some fava beans and a nice Chianti”, (Έφαγα το συκώτι του με κουκιά και ένα καλό Chianti).
7. Mondovino (2004) - Ο Κόσμος του Κρασιού
Ντοκιμαντέρ που εστιάζει στην παγκοσμιοποίηση της παραγωγής του κρασιού. αυτό παρακολουθεί τρεις οικογενειακές ιστορίες. Πως θα επιβιώσουν οι μικροί παραγωγοί σε ένα περιβάλλον μεγαλοκαρχαριών; Επενδυτές από την Καλιφόρνια, ανταγωνισμός στη Φλωρεντία και αγώνας επιβίωσης στη Βουργουνδία δίνουν τη σημερινή κατάσταση της οινοποιίας.
8. An Affair to Remember (1957) - Μεγάλε μου Ερωτα
Μελόδραμα με τους Cary Grant και Deborah Kerr δίνουν ραντεβού στο  Empire State Building για να πιούν σαμπάνια. Η κύρία δεν παρουσιάζεται και η ιστορία επί της οθόνης.
9. Arsenic and Old Lace (1944) - Αρσενικό και Παλιά Δαντέλα
Η Martha και η Abby Brewster είναι δύο πολύ γλυκές γριούλες που ζουν στο Brooklyn, αλλά έχουν ένα καλά κρυμμένο μυστικό. Σκοτώνουν μοναχικούς παπούδες και τους θάβουν στο υπόγειο του σπιτιού τους, θεωρώντας ότι η κίνηση που διαπράττουν είναι μία προσφορά προς την κοινωνία. Το όπλο των φόνων; Κρασί ανακατεμένο με αρσενικό φυσικά.
10. The Kids are All Right (2010) - Τα Παιδιά Είναι Εντάξει
Η Julianne Moore και η Annette Bening υποδύονται ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει μία οικογένεια με σπέρμα από έναν άγνωστο.  Τα παιδιά αναζητούν τον πατέρα και τα λοιπά και τα λοιπά. Στην υπόθεση δεν κολλάει πουθενά το κρασί, αλλά οι σκηνές της ταινίας είναι γεμάτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου